Att ägna lördagen åt långkok och vila

20140302-124816.jpg
En köttbit med sås i all ära, men inget slår en riktigt vällagad köttgryta, tycker jag iallafall.

Hej, hej!

Gårdagen var väldigt soft, även om jag var tvungen att kila in och jobba min sjätte dag för veckan. Det var ju första Mars och därmed dags för sortimentsskifte på spritbutiken och en himla massa nyheter som skulle upp på hyllorna innan öppning.

Jag är ju ändå uppe med tuppen, så arbete mellan 7 och 10 var ju ganska behagligt ändå. Då har man kickstartat helgen ordentligt.

När jag väl kom hem, tog jag av mig arbetspaltorna och klev i mysdressen, lagade frukost och njöt av att arbetsveckan äntligen kommit till ända och att jag hade nästan två hela dagar ledigt!

Jag hade planerat att köra ett långkok denna lördag, då jag hade hela dagen på mig och dessutom sköter sig denna rätt alldeles själv där på spisen. En himmelsk tretimmars chili blev det, medan jag ägnade mig åt vila och några avsnitt av White Collar. En chili som får snålvattnet att rinna i mungipan även i detta nu, när jag sitter och skriver om den. Vilken tur att det finns ett par portioner kvar, som jag och Nicklas kan ha i matlådan i veckan som kommer. Idag kommer det att lagas annat tänkte jag.

Jag slänger upp receptet här, för er som är sugna (och har tid) på att laga en tretimmarsgryta som lämpar sig både för vardag och fest.

Detta behöver du till 4 portioner:

8 hg högrev (nötkött)
2 st gula lökar
4 st klyftor vitlök
1 st röd peppar
2 tsk spiskummin
2 tsk koriander (torkad)
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano i påse/burk
1 tsk fänkål
2 st lagerblad
2 msk tomatpuré
3 msk viltfond (typ Bong)
3 dl vatten
salt
olivolja till stekning
0,5 krukor persilja

Så här gör du:

1. Chili: Putsa köttet från senor och skär ner i grytbitar.
2. Skala och hacka lök och vitlök grovt och skölj och skiva ner chilipepparn.
3. Bryn köttet i olja i en gryta tills det har fått fin yta. Tillsätt lök, chilipeppar, kryddor och tomatpuré. Stek ytterligare någon minut och täck med vatten och viltfond. Koka chilin på medelvärme i ca 3 timmar tills köttet kokat sönder helt. Smaka av med lite salt.
4. Strö sköljd, grovhackad persilja över chilin och servera med t ex gräddfil, gurkstavar och smörstekt bröd alternativt nygräddat baguette.

Lycka till och smaklig måltid! Tack Tommy Myllymäki för receptet.

Annonser

En tanke på “Att ägna lördagen åt långkok och vila

  1. Långkok är det bästa! 🙂 Ett tips är att spana in Jonas Crambys recept, om man gillar tex mex så har han många trevliga rätter. T.ex. Carnitas, som jag testade i helgen. Med hemmagjorda tortillabröd, en mangosalsa och sådant mumsigt till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s