Att ha varit på en pensionärsresa

Buenos dias, todos!

Ja, jag kan ju inte påstå att utflykten till Cobá och Tulum blev riktigt som jag föreställt mig av flera anledningar.

1 Jag hade absolut inte räknat med att tillbringa, i runda slängar, cirka 6 timmar (ToR) på en buss.

2 Jag visste inte att det var en pensionärsresa jag åkte på.

3 Jag visste inte att vi skulle lyssna på en dansktalande guide i flera timmar. Hon hade lika gärna kunnat tala arabiska eller spanska också för den delen, för jag fattar verkligen ingenting av detta nordiska språk!
Eller jo, nu var jag nog lite orättvis, för jag kan nog urskilja ett eller två ord på tio meningar, men det är alldeles för lite för att jag ens ska våga mig på en kvalificerad gissning, kring vad det handlar om.

4 Jag är också mäkta förvånad över att utflyktsbeskrivningen inte talar om att man ska gå långa sträckor i hettan. Jag har inga större problem med detta förvisso, men de som var mellan 65-75, verkade ju ha det.

5 I mitt tycke, hade vi kunnat tillbringa en hel dag i Tulum och skippat Cobá helt och hållet. Har man sett en stenhög så har man sett alla!

Nu låter jag väldigt kritisk överlag, men det fanns några ljusglimtar trots allt. Att bestiga en av huvudattraktionerna på Cobá, pyramiden Nohoch Mul, med sina 120 trappsteg och hela 42 meter över havet, lockar den gammal som ung uppför!

Jag som ändå är i hyfsat god form, tyckte att det var småjobbigt att kliva uppför de höga och ojämna trappstegen. Vad tycker då gamlingarna som prompt måste ge sig upp?

Framför mig, hade jag en familj. En mamma med sin 5 åring och en pappa med ett barn i en Babybjörn. Läskigt, tyckte jag, då pappan lät som om han höll på att ta sina sista andetag, men upp skulle dom. Det värsta av allt tycker jag ändå, är vägen ner. Det var verkligen inte det lättaste jag gjort. Småobehagligt, då man samtidigt stirrar ner från dessa höjder. Jag har dessutom haft rejäl träningsvärk i ena skinkan och ena låret efter denna kraftansträngning.

Nu till lite bilder från Cobá…

20130311-093650.jpg
La Iglesia

20130311-094042.jpg
Stela11 är en av cirka 150 Maya mästerverk, med anor från främst 200 f.Kr. till 600 e.Kr

20130311-095344.jpg
Jag tyckte att det var roligare att spana in naturen än stenhögarna. Träd, växter och mark. Dagens outfit… Inte så snygg med klänning och gympadojjor, men bekvämt.

20130311-095737.jpg
Bollplanen. Klicka på länken och läs mer om Mayaindianernas bollspel.

20130311-100754.jpg
En offergåva i spelet med livet som insats!

20130311-101456.jpg
Yukatán halvöns högsta pyramid, Nohoch Mul.

20130311-101838.jpg
Folk på väg både upp och ner för pyramiden.

20130311-102144.jpg
Halvvägs upp…

Det var lite smått och gott från Cobá. I nästa inlägg kommer lite bilder från Tulum. Tyvärr ligger en hel del bra bilder från den delen av resan på min reskamrats kamera, så de kanske dyker upp i något sammanhang längre fram. Lite bra bilder har jag dock tagna med min IPhone som ni kan få se senare idag eller tidigt i morgon bitti. I Tulum hade jag gärna stannat en hel dag!

Ha en fab vecka, finaste ni. Vi ses. Om ni vill, förstås…

4 tankar om “Att ha varit på en pensionärsresa

 1. Hej fina du!

  Tack för respons på min kommentar i början av din vistelse! 🙂

  Aj, då, förstår att du blev besviken -det hade jag säkerligen också blivit, efter vad du beskrev. Men jag måste ändå säga att ”stenhögarna” ändå ter sig intressanta för mig! 🙂 Men omständigheterna runt omkring hade ju kunnat vara lite annorlunda.

  Hoppas resten av vistelsen blir superhärlig! Sup in lite värme för mig oxå! 😉

  Kram på dig!

  • Hej Rebecca.

   Jag tror nog att jag hade uppskattat stenhögarna mer om jag hade förstått guidens berättelser kring dom. Nu blev det ju bara några stenpyramider och inte så mycket mer…

   Resan börjar gå mot sitt slut och på fredag morgon är jag hemma i kalla Sverige igen. Inte så kul…

   Även om det regnade nästan hela dagen igår och troligtvis även de sista dagarna här, så slår det vintersverige med hästlängder.

   Ha en bra dag. Vi ”ses”!!

   Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s